Saturday, 17 July 2010


I first came to Korea in August 2006 and almost immediately fell in love with Korean food. Living in Jeonju I quickly discovered Jeonju Bibimbap and have enjoyed it regularly ever since. Having lived here for almost 4 years I have eaten in quite a few restaurants in the city and here I am going to choose some of my favourites and explain why.

I have chosen the restaurants based on a few factors but they are mainly quality, taste and value for money. Customer service and authenticity have also been considered but overall taste and value for money have taken priority. Finally, there are plenty of places that serve a very enjoyable bibimbap in Jeonju but the places I have chosen you are guaranteed a good bowl of the good stuff.

So without further ado here they are, in no particular order.

Starting with Gogung (고궁) is a safe bet. Gogung is possibly the most famous place in Jeonju to eat bibimbap. Served in the most traditional manner I have come across, the bibimbap is delicious and is served with care and ambiance. This place offers more of a bibimbap experience than a simple eating opportunity. The restaurant is probably the most famous in the city and has been so successful that the company have opened other branches in Seoul.

A close second is Gajok Hwegwan (가족회관.) Endorsed by the city Gajok Hwegwan is very conveniently located in the heart of the downtown area near the city's hanok village, making it a very popular place with tourists. The bibimbap here is very nice and the side dishes are plentiful. Whether the taste is as good as Gogung will come down to the subtitles of your taste buds but the difference is negligible. Even though it is a little bit smaller than Gogung, you can however watch the whole assembly process as the kitchen is open plan, just don't stand in the same place too long or you might get shoved out of the way!

After 2 very good but slightly grandiose and ever so slightly pricey places we go to Myeong Seong Ok (명성옥.) Although part of a chain of restaurants the place I like is in Ajungli. It is located amongst apartment blocks and is far from the wandering eyes of tourists. Frequented by taxi drivers (a sure sign of authenticity and quality) and locals Myeong Seong Ok has a simple menu but most appropriately for this place they serve both bibimbap and dolsot bibimbap. Their kimchi is particularly good and forms the basis of their utterly unbeatable kimchi jjim. There is another branch near Lotte department store but I haven't tried it.

Seong Mi Dang (성미당) came out quite near the top when I asked several Korean friends where they thought the best bibimbap restaurant in Jeonju was. Located around the corner from Gajok Hwegwan, Seong Mi Dang is equally as good. Less well known however doesn't mean inferior quality. The dish itself was superb, fresh and healthy tasting but with a moreish quality which makes Seong Mi Dang a great place.

To finish with there are two restaurants, both in Ajungli that are at the opposite end of the financial scale. Traditional Jeonju bibimbap takes a lot of work and this is why it is more expensive. If you want a cheaper bibimbap Yang Poon Jip and Kim Woo Dong however are 2 places that provide cheap and cheerful bowls of mixed rice.

Yang Poon Jip serves a hearty bowl of rice and plenty of vegetables along with lots of side dishes and a generous doenjang chigae. Similarly, Kim Woo Dong serve their bibimbap using 흑미밥, which dyes the rice a very pleasing purple colour.

All of these places have one more thing in common, you can eat great food, prepared by expert hands from fresh, local ingredients and if that is special.

Originally published in Korean by the Jeonbuk Ilbo newspaper and translated by
Bobin Jung
Rob McGovern, July 2010


2006년 8월 한국에 처음 온 나는 오자마자 한국 음식에 빠져버렸다. 전주에 살면서 전주비빔밥에 대해 알게되었고, 줄곧 그 맛을 즐겨오고 있다. 전주에서 거의 4년을 살면서 나는 여러 음식점에서 비빔밥을 먹어보았고, 지금부터 내가 가장 좋아하는 몇 곳을 그 이유와 함께 소개해 보려고 한다.

기본적인 몇 가지 요소 중에 주로 질과 맛, 그리고 그에 따른 가격의 가치를 기준으로 선정하였으며, 고객에 대한 서비스와 신뢰성 또한 고려하였다. 그러나 전반적으로 맛과 가격에 대한 가치를 우선으로 평가하였다.

전주에는 비빔밥의 맛을 누릴 수 있는 많은 음식점들이 있는데, 지금부터 내가 소개할 곳들에서 좋은 재료를 사용한 비빔밥을 보장받을 수 있을 것이라고 확신한다. 더 말 할 것 없이 지금 바로 이 음식점들을 만나보도록 하자.(소개되는 순서에 특별한 의미는 없다.)

가장 먼저 소개할 곳은 '고궁('이다. 고궁은 전주에서 비빔밥을 먹을수 있는 가장 유명한 곳이다. 이 곳은 내가 가본 곳 중에 가장 전통적인 방식으로, 고급스러운 환경과 정성이 가득한 맛 좋은 비빔밥을 제공한다. 이 곳에서 당신은 단순히 '비빔밥을 먹는다는 것', 그 이상의 경험을 할 수 있을 것이다. 이 음식점은 아마 전주에서 가장 유명한 곳일 것이며, 서울에 그 지점을 두고 있을 정도로 성공적인 사업을 하고 있다.

두번째는 '가족회관('이다. 전주시의 추천 음식점인 가족회관은 시내 중심부 근처인 한옥마을에 위치하고 있어 매우 편리하고, 따라서 많은 관광객들이 찾는 인기있는 곳이다. 고궁보다 규모가 조금 작긴 하지만, 주방이 개방형으로 되어 있어서 비빔밥을 만드는 전체적인 과정을 직접 볼 수 있다는 특징이 있다. 다만, 바쁜 종업원들에게 밀쳐지고 싶지 않다면 한 곳에 너무 오래 서있지는 않는 것이 좋을 것이다.

위에 소개한 곳들도 훌륭하지만 아주 조금 더 고급스럽고 가격이 있는 곳을 찾는다면, '명성옥'이 있다. 대부분 아파트 단지 사이에 있어 관광객들 눈에는 그다지 띄지 않지만, 택시 기사들과 현지 사람들이 자주 가는 것으로 보아 신뢰성과 그 질이 매우 좋은 것을 알 수 있다. 메뉴는 간단하지만, 비빔밥과 돌솥비빔밥을 모두 즐길 수 있다는 특징이 있다. 이 곳의 김치는 특히 맛이 좋고, 그 김치로 만든 김치찜 또한 다른 곳과 비교가 안될 정도로 일품이다.

'성미당('은 내가 한국 친구들에게 가장 맛있는 비빔밥 음식점을 물었을 때, 거의 첫번째로 소개해 주던 곳이다. 가족회관 근처에서 코너를 돌아가면 있는 곳으로, 그 맛은 가족회관과 거의 같다. 이 곳 비빔밥은 신선하며 왠지 건강에 좋을 것만 같은 맛이다. 때문에 이 곳은 자연스레 명소가 됐다.

'양푼집' 또한 다양한 반찬들과 된장찌개와 함께, 푸짐한 밥과 야채를 듬뿍 제공한다. 또한 '김우동'에서는 흑미를 섞어 밥을 지어, 예쁜(기분 좋은) 보라색으로 물든 비빔밥을 맛 볼 수 있다.

이 모든 곳들은 공통점이 있는데, 그것은 바로 현지의 신선한 재료로 전문가의 손을 거쳐 준비된 훌륭한 음식을 맛볼 수 있다는 것이다.

First published by the Jeonbuk Ilbo newspaper here and translated by 정보빈.

Rob McGovern July 2010

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